Fibonacci

Toen Ralph N. Elliott zijn boek ‘Natures law’ schreef, verklaarde hij dat de wiskundige basis van zijn Wave Principle lag in de Fibonaccivolgorde. Deze volgorde, in de 13e eeuw ‘her’ontdekt door Leonardo Fibonacci da Pisa is van wezenlijk belang bij het toepassen van Elliott’s theorie. Bij het berekenen van koersdoelen, de omvang van correcties en het bepalen van cycles is Fibonacci een onmisbaar instrument!


Leonardo Fibonacci da Pisa

Fibonacci, zoon van een diplomaat van de republiek van Pisa, zag in zijn jonge jaren heel wat landen (o.a. Egypte en Syrië) en bekwaamde zich daar in de wiskunde. In zijn boek ‘Liber abaci’ (1202) schreef hij over de kennis die hij tijdens zijn reizen vergaarde. Het boek introduceerde het Arabische decimale systeem en Arabische nummering in Europa.

Een probleem waarmee hij geconfronteerd werd, leidde tot de beroemde fibonnaccireeks die nu nog zijn invloed heeft op wiskunde en wetenschap. In de fibonaccireeks is elk nummer de som van de twee voorgaande nummers. De reeks ziet er als volgt uit: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, etc, etc.

Waarom haperde de Dow Jones in de beginjaren van de vorige eeuw rond de 100 en in de jaren ’60 – ’70 rond de 1000? Volgens ons heeft dit alles te maken met Fibonacci en in werkelijkheid met 89 en 987! Waar bivakkeert de Dow Jones nu? Inderdaad; al een paar jaar rond de 10946, een fibonaccigetal. Als we na 2010 de weg omhoog gaan zoeken, dan zijn koersdoelen van 17.711 of misschien wel 28.657 voor de Dow haalbaar.

Fibonacci levert ook goede methodes op om koersdoelen te bepalen voor retracements en (correcties) extensions (verlengingen). Met name in zeer liquide markten (valuta en commodities bijvoorbeeld) werken de retracements (wij gebruiken 0,382 ; 0,5; 0,618; 1 en 1,618) goed. In de AEX gebruiken wij de retracementtool weinig, omdat de AEX een ‘volgende’ index is en relatief minder liquide.