Elliot Wave Theorie

Het voorspellen van de beurs is een onderwerp dat de nodige fascinatie opwekt. Al eeuwen doet men pogingen om het voorspellen onder de knie te krijgen. Ralph N. Elliott ontwikkelde in de jaren ’30 van de vorige eeuw een theorie die de tand des tijds heeft doorstaan. Hij maakte een studie van de aandelenmarkten en analyseerde daarbij duizenden grafieken van de Dow Jones. Hij ontdekte een zekere herhaling van koersbewegingen volgens vaste ‘herkenbare’ patronen. De patronen herhalen zich in de vorm, niet noodzakelijkerwijs in tijd of omvang.  

 

Is de Elliott Wave theorie daarmee de heilige graal? Nee, zeker niet. Maar het herkennen van patronen in de markt geeft je wel een behoorlijke voorsprong. En als je Elliott Wave combineert met cyclische analysetools dan wordt die voorsprong groot. En wat is er mooier dan van tevoren te weten wanneer bijvoorbeeld de AEX gaat toppen of bodemen.  The Wave Principle biedt daarom een goede basis voor het analyseren van markten.

Elliott isoleerde uit zijn analyses 13 herkenbare patronen (waves). Hij stelde vast dat als je de verschillende patronen aan elkaar linkt, deze samensmelten tot één van de 13 benoemde patronen, alleen dan van een hogere orde. Hij noemde dit fenomeen ‘The Wave Principle’.

Op basis van de kennis, die hij had opgedaan, voorspelde Elliott begin jaren ’40 een bullmarkt die alle verwachtingen zou overtreffen. Een voorspelling gedaan op het moment dat men dacht dat de top in de Dow Jones van 1929 (vlak voor de grote crash) nooit meer overtroffen zou worden. Hij heeft gelijk gekregen en hoe!

Vandaag de dag hangen miljoenen zijn theorie aan. Toch staan ook veel mensen sceptisch tegenover The Wave Principle. Een veel gehoorde opmerking is: ‘Zet 12 Elliottaanhangers een grafiek voor en zij komen met 13 mogelijke scenario’s’. De Elliott Wave Theorie is inderdaad een meer complexe theorie op het gebied van de technische analyse. Het toepassen van Elliott op de beurs is populair gezegd niet echt ‘appeltje, eitje’.

In tegenstelling tot wat sceptici beweren, heeft de Elliott Wave Theorie wel degelijk zijn waarde. Waves2trade gebruikt met name patroonherkenning op basis van de Elliott Wave Theorie in haar analyses. We varen niet blind op de theorie, maar combineren het met de andere methodieken om tot een optimaal resultaat te komen.